Miten koiran ruoka-ajat vaikuttavat hyvinvointiin?

  • 07 Nov, 2021

Kylläinen koira on tyytyväinen koira.

Koirien ruokinnasta puhuttaessa usein keskitytään siihen, mitä kuppiin kannattaa laittaa ja mitä ruoka-aineita suosia. Näiden lisäksi on kuitenkin tärkeää miettiä, minkälaiset koiran ruoka-ajat ovat. Koirat ovat yksilöitä ja siten myös ruokinta-aikojen tulisi olla yksilöllisiä. Ehkäistäkseen mahdollisia terveydellisiä ongelmia ja kokonaisvaltaisesti koiran hyvinvointia ajatellen omistajan kannattaakin miettiä, minkälaisia ruokahetkistä tekee ja montako kertaa päivässä lemmikki kannattaa ruokkia.

Koiran ruoka-ajat ja hyvinvointi

Ruokinnalla on suuri merkitys koirien hyvinvoinnille ja usein huonosta ruuansulatuksesta johtuvat vaivat ovatkin ratkaistavissa ruokintarutiinien muutoksilla. Esimerkiksi närästyksestä kärsivän koiran kuppiin kannattaa valita ensisijaisesti vähärasvaista ruokaa, mutta apua voi saada myös ruokinta-aikojen muutoksesta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että koiran vatsa ei ehtisi kokonaan tyhjäksi päivän aikana, jolloin vatsahapot eivät pääse ikävästi ärsyttämään ruokatorvea. Pari-kolme ruokinta kertaa päivässä tasaisin väliajoin saattaa tuoda apua koiran epämukavaan oloon.

Muitakin keinoja ruuansulatuksen parantamiseen löytyy. Moni lemmikkitarvikekauppa tarjoaakin loistavia vaihtoehtoja perinteiselle ruokakupille erilaisten aktivointikuppien, kongien ja haistelumattojen muodossa. Ruokailu on iso osa lemmikkikoiran elämää ja mitä mielenkiintoisempaa siitä koiralle tekee sitä paremmin se voi. Haistelu, tutkiminen ja ruuanetsintä ovat aktivointikeinoja, jotka lisäävät koiran henkistä sekä fyysistä hyvinvointia. Nenän käyttö lisää aivojen toimintaa ja toisaalta taas pienemmät kerta-annokset vähentävät erityisesti isojen rotujen vatsalaukunkiertymän riskiä.

Ruokinta-aika voi parhaimmillaan parantaa koiran ja omistajan suhdetta

Suurin osa koirista odottaa ruokinta-aikaa jo valmiiksi innokkaasti. Tekemällä hetkestä jännittävän tai aktiviteettejä sisältävän omistaja voi vahvistaa suhdettaan lemmikkiinsä entisestään. Rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla voi selvittää, mitä oma lemmikki pitää arvokkaana. Mitä jos ensi kerralla kupin sijasta nappulat ripoteltaisiinkin nurmikolle etsittäväksi tai märkäruoka survottaisiin kongiin nuoltavaksi? Pienillä ruokinnan muutoksilla pystytään tehokkaasti lisäämään koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä ehkäisemään terveysongelmia, ja palkintona vielä vahvistamaan koiran ja omistajan välistä suhdetta entisestään.