Millainen kissa sopii minulle

  • 10 Jan, 2022

Kissat ovat toisinaan todella sympaattisia.

Kysymykseen, millainen kissa sopii minulle, on hiukan vaikea vastata suoraan, koska kissan hankkimisessa on ratkaistava muutamia tekijöitä. Tärkeintä on ratkaista se, että haluaako rotukissan vai sekarotuisen, millaisia luonteenpiirteitä kissalla voi olla ja millaisia tarpeita rotujen erilaiset ominaisuudet asettavat omistajalle. Kissathan käyttäytyvät eri tavoin ja se vaihtelee niiden kokemuksen sekä geenien mukaan. Rotukissojen taustat tiedetään yleensä tarkemmin, koska ne rekisteröidään tiettyyn rotuun, jolloin rodun ominaisuuksista tietää paremmin samoin kuin kissan sukupuusta.

Henkilökohtainen mieltymys ratkaisee, millainen kissa sopii minulle

Ei voi suoraan sanoa, pitääkö ottaa rotukissa kasvattajalta vai jokin kissa löytöeläintalosta. Löytökissan hankkiminen on omalla tavallaan hyvä teko ja voittajia ovat sekä uusi omistaja että kissa. Mutta näiden kissojen taustoja ei kunnolla tunneta, joten kissasta voi löytyä millaisia ominaisuuksia tahansa. Tosin paljon kissojen kanssa ollut henkilö yleensä selviää tilanteesta kuin tilanteesta. Sitä on kuitenkin varottava, että kissa ei joudu niin sanotusti kiertoon eikä saa pysyvää kotia mistään.

Onko parempi hankkia naaras- vai uroskissa? Näiden kahden luonteissa on eroja, mutta sukupuolten välinen ero on yleensä pienempi rotukissoilla kuin sekarotuisilla. Sekarotuiset kissat ovat tyypillisesti hiukan arvaamattomia luonteeltaan ja uros yleensä on rauhallisempi sekä kärsivällisempi. Uroksilla on myös merkkailuntarve ja naarailla tietysti kiima, mutta nämä kaksi asiaa on hoidettavissa kuntoon ilman ongelmia. Kissanruoka on myös tärkeässä roolissa, kun on hankkimassa kissaa.

Pitkäkarvainen vai lyhytkarvainen

Vaikka kissa hoitaakin turkkiaan aika suvereenisti itse, niin pitkäkarvaisen kissan turkkia on harjattava säännöllisesti. Siksi on tarkkaan harkittava, onko itsellä aikaa ja halua tehdä tämä toimenpide kissan hyväksi päivittäin. Lyhytkarvaisempi kissa ei tarvitse samalla tavalla apua turkin hoidossa, mutta lyhytkarvaista kannattaa myöskin harjata säännöllisesti. Yksi mahdollisuus on hankkia karvaton kissa, jolloin harjaamiseen ei kuluta aikaa, mutta nämäkin kissat vaativat säännöllistä pesua kerran tai pari kuukaudessa.