Millainen on kissan laihdutuskuuri

  • 13 Sep, 2022

Kissan laihdutuskuuri on tarpeen terveyden kannalta.

Jos perheessä on yksi tai kaksi kissaa, on niille tarjolla yleensä enemmän ruokaa kuin mitä niiden kulutus on. Jos ne ovat sisäkissoja, ne nukkuvat paljon eikä niillä ole juurikaan liikuntaa pyydystämisestä puhumattakaan. Myös kastrointi tai sterilointi lisäävät lemmikin ruokahalua. Pian ollaankin siinä tilanteessa, että lemmikki on pulska ja edessä on kissan laihdutuskuuri. Taustalla on se, että ylipainoisella kissalla on riski sairastua sokeritautiin tai liian korkeaan verenpaineeseen.

Kissan laihdutuskuuri käytännössä

Laihdutuskuuri tarkoittaa sitä, että pyritään hallittuun painonpudottamiseen lisäämällä kissan aktiivisuutta sekä muuttamalla ruokintaa. Ruokinnassa on tarkistettava, että se ei sisällä liikaa rasvaa ja hiilihydraatteja, jolloin ruuan määrä voidaan pitää samana. Silloin kissa ei tunne itseään nälkäiseksi ja painon pudottaminen on hallinnassa. Myös proteiinin tarpeesta on pidettävä huolta. Mikäli lemmikille on antanut paljon päivän aikana makupaloja, niiden määrää voi vähentää huomattavasti. Laihduttaminen tuo parhaimman tuloksen silloin, kun se on hidasta.

Kun kissanruoka on terveellistä eikä sisällä tarpeettomasti rasvaa eikä sokereita, onkin hyvä siirtyä aktivoimaan kissaa. Kaksi minuuttia leikitystä päivässä pitää kissan aktiivisena, mutta laihdutettaessa 10 minuutin leikkihetki on huomattavasti tehokkaampi. Siinä vaiheessa, kun lemmikki kaipaa huomiota, leikkihetki voi alkaa. Aivan huomaamatta se innostuukin leikkimisestä eikä muista vaatia ruokaa. Hyvää leikittämistä ovat narun päässä olevat lelut tai pieni punainen valopiste, jonka perässä se tykkää säntäillä.

Painonhallinnan seuraaminen

Painonhallinta pitää olla tarkasti seurattua eli sitä ei saa olla enempää kuin 2,5 prosenttia viikossa. Parasta on edetä 1-1,5 prosentin viikkovauhtia. Kissa on hyvä punnita 2 viikon välein sekä siitä on pidettävä kirjaa. Käytännössä 8 kilon kissan laihduttaminen tarkoittaa sitä, että se saa laihtua maksimissaan puoli kiloa kuukaudessa. Kissalle kannattaakin tarjoilla monta pientä ateriaa päivässä, jolloin se pysyy paremmin kylläisenä eikä syö liikaa.