Millainen kissa sopii minulle

  • 14 Feb, 2022

Koiranäyttelyn kulkuun kannattaa tutustua ennen kuin vie oman koiran näyttelyyn.

Miten koiranäyttelyn kulku etenee? Helpottava tieto on se, että se sujuu aina lähes samalla kaavalla. Tärkeintä on toimia koiran ehdoilla ja siksi koira onkin totutettava toisiin koiriin ennen näyttelyyn viemistä. Jos olet epävarma siitä, miten koirasi reagoi näyttelyyn, on erinomainen paikka kokeilla sitä esimerkiksi Match Show:ssa eli epävirallisessa näyttelyssä. Samassa tulee testattua se, miten sinun ja koirasi yhteistyö toimii. Kilpailu on kuitenkin vielä leikkimielinen.

Koiranäyttelyn kulku alusta lähtien

Ilmoittautuminen tapahtuu aina etukäteen ja koira ilmoitetaan sopivaan luokkaan. Pentuluokka on aina epävirallinen, johon ilmoitetaan 5-9 kuukauden ikäiset pennut. Muut luokat ovat juniori-, nuoret, käyttö-, avoin, valio- sekä veteraaniluokka. Näistä luokista parhaimmat etenevät luokkiin, jossa arvostellaan näyttelyn parhaat. Lisäksi luokkien parhaimmat nartut ja urokset kilpailevat parhaan nartun ja uroksen tittelistä. Näiden lisäksi palkitaan myös ryhmän paras, rodun paras sekä Best in Show. Paras koira saa siis BIS -sertifikaatin.

Äskeisestä saattoi jo huomata sen, että ilmoittautuminen ei tapahdu rodun mukaan vaan ikäluokittain. Näyttely etenee siitä luokasta, johon koiran on ilmoittanut. Jos koira menestyy, se pääsee seuraavaan vaiheeseen. Käytännössä se myös tarkoittaa sitä, että kilpailussa on suhteellisen paljon odottamista. Ja siitä on sekä omistajan että koiran selvittävä. Tamperekv on erinomainen koirien herkku- ja ruokakauppa, jolloin koira selviää odottamisesta huomattavasti paremmin.

Arvostelu koiranäyttelyssä

Tuomari antaa koirasta aina suullista palautetta. Koirat saavat myös laatupalkinnon, joita on eri värisiä. Punainen on kaikkein parasta osoittava ja harmaa kertoo hylkäystä. Ruskea sertifikaatti kertoo puolestaan sen, että koiraa ei arvostella. Se ei välttämättä ole liikkunut kehässä lainkaan tai on vain hyppinyt omistajansa ympärillä. Kun kaikki muut luokat on arvosteltu, jää viimeiseksi se hetki, jossa kruunataan näyttelyn paras koira. Tähän päättyy pitkä päivä ja parhaan koiran omistaja voi olla tyytyväinen.